Tapas Molecular Bar 

When coming to Tokyo and Japan I had already decided to endulge myself in at least one culinary experience and being a former Jardine employee I had to try out the Tapas Molecular Bar, at the Mandarin Oriental Hotel, with one star in the Guide Michelin. It also came highly recommended by my dear friend Florence.

This is more than dining, this is experiencing experimental cooking on a molecular level where they aim to use new techniques to prepare food. 

We were seven guests dining and when seated a tool box was waiting for us including a measurement stick. The measurement stick turned out to be the menu, drawing it out you could see each dish to be served. All the tools were to be used during our meal, including a saw and hammer. 

THE MENY

Beauty on a plate. Of these the mushrooms were my favorite. Skönhet på en tallrik. Av dessa rätter då var svampen min favorit.

Of the above dishes the Amadai (fish) with soy foam was my favourite. Av ovanstående så var Amadai  (fisk) med sojaskum min favorit. 

Of the above the Chocolate Fondant and Eggs & Toast were my favourites. Av ovan så var Chokladfondanten och Ägg & Toast mina favoriter. 

In the upper left corner of the picture is a Chocolate Fondant but instead of preparing it in a normal way, bake it off in the oven, the chief used liquid nitrogen to freeze the Fondant. That meant that we had about five seconds to start eating when served otherwise it would melt. 

– You got five seconds, says the chief. Ni har five sekunder på er, säger kocken. 

Smokey Mushrooms. Rykande svampar.

– Take a deep breath in, put the mushroom in your mouth and chew. Don’t stop chewing until it’s gone and continuously breath out through your nose. Detailed instructions how to eat the smokey mushrooms and we all looked like snorting dragons. Ta ett djupt andetag in, stoppa svampen i munnen och tugga. Sluta inte tugga innan allt är uppätet och blåser hela tiden ut luft genom näsan. Detaljerade instruktioner om hur man ska äta sökande svampar och vi såg alla ut som frustande drakar.

So, my honest review of the Tapas Molecular Bar. Is it really worth the money? Yes and No, I must say. It depends on your expectations and priorities when it comes to food and dining out. Taste is by far the most important thing and when paying 27.764 JPY  (225 €) including 2 glasses of Champagne, for a one star restaurant my expectations are high. The taste was lacking from some of the dishes while others were magical. This was above all an entertaining experience served beautifully by a charming chief. That being said it was still a fantastic experience worth paying for for a foodie like Louise. 

—–

När jag kom till Tokyo och Japan hade jag redan bestämt att unna mig åtminstone en kulinarisk upplevelse och som den före detta Jardine anställd jag är så var jag tvungen att välja The Tapas Molecular Bar, på Mandarin Oriental Hotell, med en stjärna i Michelin-guiden. Dessutom kom den varmt rekommenderad av min kära vän Florence. 

Detta är mer än att dinera, detta är att uppleva experimentell matlagning på en molekylär nivå där deras mål är att använda nya tekniker för att tillreda maten. 

Vi var sju gäster som skulle dinera och när vi satte oss så väntade en verktygslåda på oss inklusive en metersticka.  Meterstickan visade sig vara vår meny. Alla verktyg skulle komma att användas under middagen, inklusive hammaren.

I övra vänstra hörnet på bilden av dessertnerna ser ni en Chokladfondant men istället för att grädda av den i ugnen så använder kocken flytande kväve för att frysa fondanten. Detta betydde att vi hade 5 sekunder på oss att börja äta den när den väl var serverad innan den började smälta.

Så min ärliga kritik av Tapas Molecular Bar.  Är det värt pengarna?

Ja och Nej, måste jag säga. Det beror på vad du har för förväntningar och prioriteringarna det kommer till mat och att dinera ute. Smaken är det absolut viktigasteoch när jag betalar 27.764 JPY (225 €) inklusive två glas Champagne, för en en-stjärning restaurang så är mina förväntningar höga. Smaken fattades i vissa rätter medan andra var magiska. Detta är fram för allt en underhållande upplevelse serverad vackert av en charmig kock. Med detta sagt så var det fortfarande en upplevelse värd att betala för för en mat- och restaurangälskande Louise.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s